Sunday, January 22, 2012

Kursus Bekam Al Hijamah (Walk-In)

TARIKH: 21hb JAN, 2012 [Sabtu]

Alhamdulillah, 3 orang dari Jama'ah Usrah Ruqyah Syariyyah yang beroperasi di Sg Besar Selangor telah mengikuti kursus bekam alhijamah secara teori dan praktikal di Pusat Latihan & Rawatan Holistik Nurul Iman, Hulu Langat.

Usataz Mohd Nazri selaku ketua Jama'ah Usrah Ruqyah Syariyyah (JuRuS D' Kiswah) cawangan Sg Besar dan Teluk Intan, telah datang bersama cikgu Mohd Nor dan pesara telekom Hj Hassan dari Teluk Intan untuk mendalami salah satu ilmu perubatan Islam yang telah dilupakan.


Seperti biasa, modul pada sessi pagi adalah 'konsep perubatan Islam', dan 'Teori Bekam Al Hijamah'. Manakala pada sebelah petangnya, peserta diberi tunjuk ajar secara praktikal tentang 'Bekam Sunnah' dan cara penggunaan alat-alat bekam yang diberi.

Dalam sessi praktikal, para peserta dikehendaki membekam diri sendiri dahulu sebelum dibenarkan untuk membekam peserta lain. Di antara tujuannya adalah untuk melahirkan sifat 'Empati' kepada pembekam dalam menjalankan amalan berbekam.


Dalam kursus kali ini, peserta di terangkan juga tentang penggunaan 'surgical blade' dalam berbekam. Penggunaan teknik SAYATAN lebih mudah dan ia lebih mirip kepada BEKAM SUNNAH.

Sebenarnya dalam perawatan, perawat adalah digalakkan untuk mendalami tentang ilmu ANATOMI supaya hasil kerja yang dibuat adalah tepat dan lebih bersesuaian dengan kehendak Kementerian Kesihatan Malaysia.


Di akhir kursus pihak penganjur telah mengadakan sessi perbincangan; dan para peserta sangat berpuas hati dengan kursus yang telah dijalankan dan mendapatkan kefahaman yang sebenarnya tentang BEKAM SUNNAH; dan Ustaz Mohd Nazri sebagai ketua rombongan berazam untuk memperluaskan lagi ilmu BEKAM SUNNAH ini d tempatnya dengan mengadakan lagi kursus-kursus seperti ini dalam masa yang terdekat.

No comments: