Tuesday, November 3, 2009

KURSUS BEKAM DI PSD BT9 CHERAS

TARIKH: 01 NOV 2009 [AHAD]

Kursus kali disertai oleh 5 orang sahaja dan semuanya wanita. Dua peserta dari Kemaman, dua dari Rawang dan seorang dari Bangi.Sepertimana biasa, kursus ini saya bahagikan kepada dua sessi. Sessi pagi, para peserta diterangkan tentang PERUBATAN ISLAM secara ringkas dan diikuti dengan teori BEKAM ALHIJAMAH.

Selepas makan tengahari dan berehat, peserta diberikan peluang untuk melakukan praktikal bekam. Pertamanya; peserta diberi tunjuk ajar cara untuk menggunakan peralatan bekam yang disediakan; cara menggunakan lancet dan sebagainya.

Selepas itu mereka berpeluang untuk membekam diri sendiri dan akhirnya mereka akan dipasangkan dan diberi kesempatan untuk membekam satu sama lain.

Insyallah dengan cara ini, mereka boleh melakukan bekam kepada orang lain setelah mereka ke tempat masing-masing.


Sementara peserta-peserta melakukan praktikal bekam dibawah pengawasan isteri saya; sempat juga saya mendiagnos seorang pesakit dan melakukan bekam kepadanya.

Untuk maklumat; pesakit ini telah mengamalkan ubatan alopati selama 30 tahun dan sekarang ini pada beliau telah ada penyakit 4 serangkai; dan dengan berbekam ini telah dapat meredakan sedikit dari permasalahan yang beliau sedang hadapi.

No comments: